Lapuan SPR:n Maarit Surma-aho toivotti kokousväen tervetulleeksi osaston tiloihin Lapuan Oskarintiellä. Kuva: Jarmo Ojajärvi.

Pohjanmaan Vapepan maakuntatoimikunta kokoontui Lapualla 24. lokakuuta ja paikalla oli ilahduttavan paljon järjestöjen ja yhteistyötahojen edustajia.

Alustuksia kuultiin useita, mm. Valtti-harjoituksesta yhteenvedon esitti Seinäjoen kaupungin ylläpitopäällikkö sekä valmiusryhmän puheenjohtaja Vesa-Jukka Vornanen. Valtti-harjoitukseen aloite tuli suoraan nuorilta, jotka toivoivat aikuisten läsnäoloa Solar Sound -festivaalialueella ja siihen vastattiin. Harjoituksesta saatiin paljon kokemusta ja nuorilta saatu palaute on ollut hyvää.

Toimintasuunnitelmassa todettiin mm.  että vuoteen 2021 mennessä yhteistyö poliisin, pelastuslaitoksen, kuntien ja järjestöjen kesken tulisi olla kiinteää ja vakiintunutta. Esimerkiksi koulutukset ja tapahtumat kartoitetaan ja niitä yhdistellään päällekkäisyyksien välttämiseksi. Tämän vuoksi olisi hyvä saada jatkossa toiminnan suunnittelu riittävän ajoissa kalenteriin. Näin niitä myös ennätettäisiin markkinoida ja suunnitella huolellisesti. Vapepan koulutuksissa otetaan tulevaisuudessa käyttöön kurssimoduulit, jotka helpottavat kurssien suunnittelua.

Kuluvan vuoden aika osallistuttiin etsintöjen lisäksi pelastustointa avustavaan toimintaan. Maastopalojen jälkisammutus ja palopesäkkeiden vartiointi oli uudenlainen kokemus, mutta kaiken kaikkiaan tehtävistä suoriuduttiin hyvin.

Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitoksen palopäällikkö Juha Turkulaisen yhteenvedon mukaan Ohranevan ja Kauhajoen maastopalot teettivät Vapepalla yhteensä 1142 työtuntia. Kokouksessa koulutustyöryhmä esitti myös toivomuksen, että tämänkaltaisia operaatioita varten saataisiin pelastuslaitoksen puolelta koulutusta ja myös opastusta mm. varusteiden hankintaa varten.

Sirpa Suomalainen välitti Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön viestiä kokousväelle – Vapepa on keihäänkärkenä heidän yhteistyössänsä järjestöjen kanssa ja tulevassa maakuntauudistuksessa on huolehdittava järjestöjen edusvalvonnasta.

Lentopelastusseurassa toimiva Anne Hautaluoma esitti kokoukselle huolensa palolentojen suuresta määrästä, jos yhtaikaa olisi tullut etsintäoperaatio, olisiko niihin riittänyt enää koneita ja miehistöä?

Kokouksella oli myös muutamia esityksiä huomionosoitusten saajiksi, osa esityksistä vahvistetaan keskustoimistossa ja ne jaetaan valmiusavauksessa helmikuun alussa.

Huomionosoitusesitykset:

Maakunnallinen pelastaja: Jarmo Ojajärvi. Vapepa-viiri: Vesa-Jukka Vornanen Hopeinen ansiomitali: Veli Kujala

Pronssinen ansiomitali: Tero Mustonen, Anssi Mustonen, Terhi Lindqvist, Aana Vainio, Marja Rytioja, Heikki Teirikangas ja Markku Törmä.

Tulevat tapahtumat:

Maakuntatoimikunnan kevätkokous päätettiin pitää Keski-Pohjanmaan puolella Kaustisella la 30.3.2019. Syyskokous pidetään la 16.11.2019 Seinäjoella.

Vapepa-foorumi Helsingissä 24.11., valmiusavaus 2019 2.-3.2. Ähtärissä, jossa myös tämän kokouksen esittämät huomionosoitukset jaetaan.

Pöytäkirja (pdf): Maakuntatoimikunta 2-2018PJM