Maasto oli palon jäljiltä hyvin kuumaa ja savua leijaili kauas ympäristöön.

Kauhavan Kortesjärvellä sijaitsevan Ohranevan turvetuotantoalueella roihahti maastopalo sunnuntai-iltapäivänä 29. heinäkuuta. Sammutustöitä tehtiin vaikeissa olosuhteissa, sillä lämpötila palon alkamispäivinä nousi jopa yli 30 asteen ja palopaikka sijaitsi hankalien yhteyksien päässä kaukana metsäteistä. Savua ja turvepölyä kantautui pitkien matkojen päähän, sillä viimeisestä sateesta oli todella pitkä aika.

Maastopalon toisena päivänä pelastuslaitos hälytti apuun Vapepan, jolle tehtäväksi annettiin lähinnä paloalueen reunojen varmistaminen niin, ettei tuli pääse uudelleen valloilleen ja leviämään. Vapepa-johdon asetuttua paikoilleen Kauhavan paloasemalle saatiin ensimmäiset Ohto-viestit lähialueiden hälytysryhmäläisille lähtemään maanantaina 30.7. klo 13:41. Vapepan osalta operaatio jatkui keskiviikkoon 1.8. saakka ja päättyi lopetusviestiin kello 15:44.

Paikalle saatiin maanantai-iltapäivän aikana toistakymmentä vapaaehtoista, joista osa tuli jatkamaan hikistä urakkaansa vielä seuraavanakin päivänä. Vapaaehtoisten tehtäväksi maastossa jäi lähinnä letkulinjastojen vetäminen lähemmäs kyteviä palopesäkkeitä, jotka vaativatkin todella paljon vettä sammuakseen. Maaperä oli paikoin niin kuuma, että eräänkin vapaaehtoisen kengät sulivat irti pohjistaan.

Varsinaisiin vaaratilanteisiin eivät vapepalaiset kumminkaan sammutustyössä kokeneet joutuneensa. Lähinnä vaarat liittyivät vallitsevaan säätilaan eli kovan helteen aiheuttamiin ongelmiin.

Osalle vapepalaisista maastopalon sammuttaminen oli ihan uudenlainen kokemus. Moni tuli paikalle epävarmoina siitä, että miten pitää pukeutua ja millaiset jalkineet olisivat parhaat. Naiset olivat epätietoisia lähinnä siitä, että riittävätkö heidän voimansa vaadittuihin tehtäviin ja onko heille siellä yleensä mitään tehtävää. Vapepan koulutustyöryhmä aikookin ottaa asiasta kopin ja tulevien kurssien sisällössä varmasti tullaan ottamaan huomioon nämä uudenlaiset Vapepan tehtävät. Samalla mietitään sammutustyössä  tarvittavien varusteiden valmiusvaraston perustamista, sisältäen mm. suojalaseja, hengityssuojaimia, kevytkypäriä, hanskoja jne.

Kaiken kaikkiaan Vapepan listoilla oli 3 päivän aikana yhteensä 74 vapaaehtoista ja työtunteja kertyi 1039 kpl. Vaikka tietyt toimintatavat ja yhteistyökuviot kaipaavat vielä hiomista, oli pelastuslaitos erittäin vaikuttunut vapaaehtoisten sitoutumisesta ja auttamishalusta.

 

Tiistaipäivänä sammutustöitä tehtiin yhdessä varusmiesten kanssa. Muonitusvuorossa Kortesjärven Palokuntanaiset. Kuvat: Aki Valonen ja Eija Pippola.